Risiko Yang Dihadapi Bila Cuma Bergantung Insurans Majikan

Hari ni saya nak share sikit beberapa risiko yang bakal pekerja hadapi bila bergantung kepada polisi insurans majikan semata-mata.

Assalamualaikum. Hari ni saya nak share sikit beberapa risiko yang bakal pekerja hadapi bila bergantung kepada polisi insurans majikan semata-mata. Yelah, dah 4 bulan saya kerja sambilan sebagai ejen Etiqa Takaful jadi serba sedikit saya dapat la belajar. Lebih-lebih lagi apa yang berlaku pada pekerja yang ada insurans sendiri dengan takde.

Risiko Yang Dihadapi Bila Anda Cuma Bergantung Insurans Majikan

3 Risiko Yang Anda Hadapi Bila Anda Bergantung Kepada Polisi Insurans Majikan 

Di Malaysia, insurans perubatan untuk pekerja adalah wajib. Perkara ni membuatkan kita percaya bahawa kalau kita jatuh sakit atau mengalami kemalangan, kos tersebut akan dibayar oleh insurans majikan dan insurans syarikat. Jadi kita pon terus skip ambik insurans diri kita sendiri dan kita rasa kita dah jimat duit kat situ.

Tetapi Ada Malang Yang Tak Berbau...

Kebiasaannya orang tak ambik endah betapa pentingnya untuk ada insurans diri sendiri. Ramai yang pikir kalau ambik insurans perubatan untuk diri sendiri sebab dia dapat klaim dari majikan. Tapi semata-mata bergantung kepada insurans majikan sebenarnya ada risiko jugak.

1. Boleh jadi penyakit korang tak dilindungi oleh insurans syarikat

Risiko Yang Dihadapi Bila Anda Cuma Bergantung Insurans Majikan
Sesetengah syarikat sangat bagus - insuran polisi kumpulan mereka membekalkan perlindungan yang baik, sementara yang lain pulak cuma melindungi sakit asas je.

Jadi lebih baik kalau kita ambil persediaan untuk kes yang lebih teruk.

Rujuk dengan HR syarikat korang untuk tengok sejauh mana insurans syarikat korang akan cover dan cuba nilai semula cukup ke insurans yang diberi tu.

Kalau ambik insurans sendiri pulak, insurans individu akan berikan korang keyakinan yang sepenuhnya. Korang pulak mampu untuk pilih berapa lama tempoh perlindungan yang diberikan.

Lagi pulak boleh tambah fitur lain untuk melindungi dari penyakit yang kita tak jangka. Mempunyai insurans persendirian jugak boleh berikan korang backup untuk insurans syarikat yang tak cover korang.

Baca juga: Fun Fact About Hanoi & Johor Bahru | Vietnam & Malaysia

2. Apa jadi kalau syarikat korang ambik keputusan nak lepaskan korang?

Checkmate! Kalau dengan beberapa alasan mudah syarikat korang nak lepaskan korang, korang dah takde apa-apa lagi yang tinggal untuk polisi insurans syarikat korang cover. Kalau korang pulak ambik keputusan untuk tinggalkan syarikat korang untuk tukar kerjaya, dalam tempoh tukar kerja tu korang jugak dah takde apa-apa insurans untuk perlindungan korang.

Risiko Yang Dihadapi Bila Anda Cuma Bergantung Insurans Majikan

Kalau ada apa-apa yang berlaku masa korang tengah tak kerja tu, korang pon memang taknak habiskan semua simpanan korang ataupon cari saudara-mara dengan kawan-kawan korang nak mintak bantuan kan.

Dengan ambik insurans korang sendiri akan dapat bantu korang untuk setiap masa, samaada masa korang ada pekerjaan ataupon korang tengah tanam anggur.

3. Tangguh dulu tunggu kaya baru ambik insurans.. 

Kadar insurans korang bergantung kepada beberapa faktor seperti jantina, umur, gaya hidup, dan kesihatan. Lagi muda korang mula ambik insurans, lagi murah korang boleh dapat harga premium.

Risiko Yang Dihadapi Bila Anda Cuma Bergantung Insurans Majikan
Setiap kali ulangtahun hari lahir korang berlalu, korang akan letak kos tambahan untuk perlindungan hidup korang, dan membuatkan semakin tinggi kos perlindungan korang.

Makin lama korang tunda, makin banyak korang kene tanggung.

Paling orang tak suka ialah insurans premium akan mengoyakkan bajet belanjawan korang.

Hakikatnya, itulah yang terjadi kepada orang-orang yang dah berumur - last sekali etiqa dan semua syarikat insuran dituduh kutip duit sesuka hati. Hek eleh...

Ambik la insurans individu seawal mungkin supaya korang mampu untuk mengelakkan kene bayar lebih banyak.

Baca juga: Malaysia & Indonesia Menjadi Pusat Para Pelancong Islam Dunia
Risiko Yang Dihadapi Bila Anda Cuma Bergantung Insurans Majikan

Orang Yang Gagal Merancang Sebenarnya Merancang Untuk Gagal

Apa yang saya sharing ni sebenarnya dah memang ada yang berlaku. Jadi mestilah kita ambik langkah keselamatan supaya kalau berlaku apa-apa yang tak diingini kita ada perlindungan.

Kalau majikan korang bagi insurans penuh bagus la, kalau tak dapat perlindungan sepenuhnya boleh hubungi saya.

Penting untuk korang tahu, saya adalah ejen lantikan Etiqa Takaful Keluarga yang berdaftar. Kalau nak tahu maklumat lanjut tentang Etiqa Takaful Medical Card boleh pm saya terus di whatsapp [##whatsapp##]

Ataupon boleh hubungi saya dengan isi dan hantar isi borang kat bawah ye...
[contact]

Jangan lupa tinggalkan komen korang kalau ada blogwalking sini. Tekan [Home ##home##] untuk pergi ke laman utama.

COMMENTS

BLOGGER: 3
  1. suami saya pun ejen takaful juga...memang dia sangat menitikberatkan tentang kepentingan insurans ni...

    BalasPadam

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,10,Bisnes,5,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,2,Contest,1,Covid-19,4,Disney,1,Ekonomi,3,Etiqa,1,Event,5,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,11,Google,2,Hanoi,1,Hartanah,2,Hiburan,12,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,Insurans,1,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,7,Kewangan,2,Kuantan,3,Malaysia,10,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Minyak,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pahang,1,Pandemik,3,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,4,Perlindungan,2,Petrol,1,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,5,Shop,7,Smart-Phone,12,Soal Hati,5,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Takaful,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,7,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,WHO,1,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Risiko Yang Dihadapi Bila Cuma Bergantung Insurans Majikan
Risiko Yang Dihadapi Bila Cuma Bergantung Insurans Majikan
Hari ni saya nak share sikit beberapa risiko yang bakal pekerja hadapi bila bergantung kepada polisi insurans majikan semata-mata.
https://cdn.pixabay.com/photo/2018/06/01/22/27/medical-3447369_960_720.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2020/04/risiko-yang-dihadapi-bila-anda-cuma-bergantung-insurans-majikan.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2020/04/risiko-yang-dihadapi-bila-anda-cuma-bergantung-insurans-majikan.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy