Harga Petrol RON95, RON97 & Diesel Menyaksikan Penurunan

Assalamualaikum semua. Semoga hari ni lebih baik daripada semalam. Petang tadi saya ada dapat mesej dalam talifon pasal makluman harga runcit minyak petrol RON95, RON97 dengan diesel terus menyaksikan penurunan harga mula 4 April ni. Jadi apa lagi, saya pon cari la berita pasal ni dalam google.

Assalamualaikum semua. Semoga hari ni lebih baik daripada semalam. Petang tadi saya ada dapat mesej dalam talifon pasal makluman harga runcit minyak petrol RON95, RON97 dengan diesel terus menyaksikan penurunan harga mula 4 April ni. Jadi apa lagi, saya pon cari la berita pasal ni dalam google.

Bagi saya la, harga minyak sekarang memang murah sangat-sangat. Cumanya, bak kata pakcik saya "orang dah tak kisah harga minyak murah... sebab lebih membimbangkan virus Covid-19 lagi daripada jalan-jalan kat luar..." Yelah, betol jugak tu kan.

Harap-harapnya, lepas selesai satu persatu isu yang membimbangkan kita ni, harga minyak murah macam ni dapat la dikekalkan ye. Seronok sikit pengguna jalan raya yang tak berapa kaya macam saya ni hehe..

Harga Runcit Petrol RON95, RON97 & Harga Diesel Terus Menyaksikan Penurunan

Berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan 

Menggunakan formula Automatic Pricing Mechanism (APM)

Harga runcit produk petroleum bagi tempoh 4 April 2020 sehingga 10 April 2020 adalah ditetapkan seperti berikut:
  • [col]
    • (i) harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 8 sen seliter iaitu daripada RM1.68 seliter kepada RM1.60 seliter
    • (ii) harga runcit petrol RON95 turun sebanyak 8 sen seliter iaitu daripada RM1.38 seliter kepada RM1.30 seliter
    • (iii) harga runcit diesel turun sebanyak 10 sen seliter iaitu daripada RM1.68 seliter kepada RM1.58 seliter. 
Sumber: Malaysia Kini

Buat tiga minggu berturut-turut harga bahan api utama di Malaysia dilaporkan turun

Untuk minggu bertarikh 4 hingga 10 April 2020, Kementerian Kewangan memaklumkan, harga runcit petrol RON 95 turun sebanyak 8 sen, menjadi RM1.30 seliter, berbanding RM1.38 seliter minggu sebelum ini.

Sementara petrol RON 97 juga turun sebanyak lapan sen, menjadi RM1.60 seliter, dari RM1.68 seliter minggu sebelum ini.

Untuk diesel Euro 2M pula menyaksikan penurunan sebanyak 10 sen, kini RM1.58 seliter (sebelum ini RM1.68). Ini bermakna diesel Euro 5, lebih mahal 10 sen daripada diesel Euro 2M, iaitu RM1.68 seliter.

Semua harga baharu ini efektif bermula 12 tengah malam ini sehingga Jumaat hadapan, 10 April 2020.

Menurut Kementerian Kewangan, penurunan harga runcit bahan api ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik COVID-19.

Baca juga : WHO Jangka Kes Covid-19 Malaysia Memuncak Pertengahan April

Walau bagaimana pun, kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara. Sumber: Paultan

Kerajaan Tunaikan RON95 RM1.30 seliter mulai tengah malam ini

“Penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik Covid-19.

“Kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” kata kenyataan Kementerian Kewangan hari ini. Sumber: Malaysia Online

Baca juga: 3 Pilihan Bila Tukar Domain Name Baru Untuk Blogger

Jangan lupa follow dan tinggalkan komen untuk saya singgah blog korang lepas ni. Tekan [Home ##home##] untuk kembali ke laman utama.

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. Harga petrol memang turun tapi kita pulak la yg tak boleh ke mana2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah betul kak.. Tu la harap2 ade rezeki minyak murah lagi lepas dah boleh kelua macam biasa.

      Padam

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,10,Bisnes,5,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,2,Contest,1,Covid-19,4,Disney,1,Ekonomi,3,Etiqa,1,Event,5,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,11,Google,2,Hanoi,1,Hartanah,2,Hiburan,12,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,Insurans,1,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,7,Kewangan,2,Kuantan,3,Malaysia,10,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Minyak,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pahang,1,Pandemik,3,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,4,Perlindungan,2,Petrol,1,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,5,Shop,7,Smart-Phone,12,Soal Hati,5,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Takaful,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,7,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,WHO,1,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Harga Petrol RON95, RON97 & Diesel Menyaksikan Penurunan
Harga Petrol RON95, RON97 & Diesel Menyaksikan Penurunan
Assalamualaikum semua. Semoga hari ni lebih baik daripada semalam. Petang tadi saya ada dapat mesej dalam talifon pasal makluman harga runcit minyak petrol RON95, RON97 dengan diesel terus menyaksikan penurunan harga mula 4 April ni. Jadi apa lagi, saya pon cari la berita pasal ni dalam google.
https://i.malaysiakini.com/1144/c4e3b3aed6425d81419b6fa44260c7bd.jpeg=s660
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2020/04/harga-petrol-ron95-ron97-diesel-menyaksikan-penurunan.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2020/04/harga-petrol-ron95-ron97-diesel-menyaksikan-penurunan.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy