Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone

Flagship keluaran Huawei terbaik 2019 - Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone. Jangan lupa share kepada kawan-kawan dan family korang.

Assalamualaikum hai guyz. Apa kabar korang harini? Semoga sihat sejahtera selalu. Harini saya nak share sikit pasal keluaran terbaru Huawei Mate 30 Pro. Dalam pelancaran Huawei kemarin katanya Mate 30 Pro kali ni dikeluarkan tanpa Google Play Store, tapi Android masih lagi ada jodoh dengan Huawei. Kalau takda Play Store nak ganti dengan apa? Jom kita tengok review dulu... 

Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone

Sebenarnya Kesimpulan Awal Dia Macam Ni

Huawei Mate 30 Pro ialah sebuah smartphone yang sangat cantik dengan pelbagai fitur menarik yang mampu buat korang tak keruan. Smartphone Huawei kali ni ialah smartphone yang korang perlu guna pada 2019, tapi dia takde sokongan servis daripada Google seperti, Google Play Store dan itulah yang paling tak best sekali.

  • [col]
    • Spesifikasi positif: Design yang cantik, bahagian bucu yang melengkung dan selesa dipegang
    • Spesifikasi negatif: Takda Google Play, harga yang agak mahal

Hand On Video!


Mate 30 Pro mungkin smartphone yang hebat dengan EMUI 10 berdasarkan Android 10, tapi diorang tak running Google dalam Android diorang. Pengguna smartphone Mate 30 Pro memang takkan jumpa semua servis Google, Play Store, Gmail, Google Maps, ataupon Google Search.

Sejak Huawei gunakan App Gallery dalam smartphone diorang sebagai ganti kepada Google Play, ianya dah jelas bahawa Huawei akan terus maju kedepan tanpa Google, lagipon US (dengan arahan Trump) masih lagi ban smartphone jenama ni. Dan tambah masalah lagi, sesetengah negara tak dibenarkan masuk Huawei 30 Series ni seperti sekitar Europe, UK dan US.

Walau bagaimanapon, Huawei dah konfem yang Mate 30 Pro akan datang ke Australia.

Menarik: iPhone 11 Pro Max Review - Its A Bigger iPhone 11 Pro

Huawei Mate 30 Pro: Harga Di Malaysia & Tarikh Jualan

Harga pasaran Malaysia

Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone

Malaysia berpeluang untuk import Huawei Mate 30 Pro tapi nak guna servis Google dalam fon tu boleh jadi susah sikit la. Harga Huawei Mate 30 Pro sekitar AU$1,700 (MYR5,093) untuk spek 4G, 8GB RAM dan 256GB stor penyimpanan.

Huawei jugak keluarkan versi 5G yang berharga AU1,850 sekitar MYR5,557. Harga semasa mungkin berubah-rubah tapi biasanya dalam julat harga ni jugak la. Gambar Tech Radar

Tarikh jualan di Malaysia

Tarikh rasmi Huawei Mate 30 Pro mula dijual di pasaran Malaysia masih belum announce lagi. Ramai jugak yang tertanya-tanya pasal tarikh boleh dapat Mate Pro ni tapi bila dah announce harga jadi lesu nak tanya banyak-banyak heheeh... Saya cuba update kat sini semula bila dah dapat tarikh rasmi ya guys. Sumber TechNave

Reka Bentuk & Paparan Display

Paparan display yang selesa di tangan

Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone

Huawei Mate 30 Pro seolah seperti smartphone premium bila korang pegang, sebabnya adalah kerana skrin display dia yang melengkung. Gaya skrin melengkung disebelah sisi Mate 30 Pro menampak kan gaya unik yang tersendiri yang mengingatkan kita pada Samsung Galaxy S7 Edge.

Skrin display bersaiz 6.53inch nampak menarik walaupon pada pandangan pertama, dan kualiti yang dipaparkan sangat menarik.

Reka bentuk Mate 30 Pro bukan indah kabar dari rupa

Sebelah belakang Mate 30 Pro diperbuat daripada kaca, dan mempunyai warna hijau, perak, unggu, dan hitam. Jugak terdapat versi casing kulit, yang dibuat sebagai perwatakan yang lebih menarik dengan warna oren dan hijau. Harga casing kulit boleh jadi lebih mahal daripada casing kaca.

Huawei Mate 30 Pro adalah IP68 kalis debu dan kalis air. Jadi, smartphone ni boleh direndam dalam air tanpa risau berlaku kerosakan. Dan sebelah bucu Mate 30 Pro diperbuat daripada logam premium yang selesa dipengang dan tahan lasak.

Menarik: Huawei Nova 5T - Smartphone Terlaris Di Market Malaysia

OS & Spesifikasi Chipset 

Operating system terkini

Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone

Huawei Mate 30 Pro dijalankan dengan menggunakan perisian terbaru Android 10, dan dia datang dengan EMUI 10. Huawei tidak mempunyai akses ke servis Google, jadinya smartphone ni ada limit untuk buat macam android lain. Aplikasi yang disediakan dilimit kepada apps yang disediakan oleh Huawei dan milik Huawei app store.

Tak pasti lagi seberapa banyak kekurangan bilangan aplikasi dalam peranti ni, tapi agak susah kepada pengguna selain China.

Spesifikasi lain-lain

Dari segi chipset, Mate 30 Pro menggunakan chipset yang baru-baru dilancarkan iaitu HiSilicon Kirin 990, yang mana keep up dengan top-end chipset Snapdragon dan Exynos. Telefon ni lagi datang dengan 8GB Ram dan 256GB memori. Versi standard telefon ni mempunyai sambungan 4G, dan versi 5G pulak harga ekstra sikit.

Camera & Battery

Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone

Huawei sekali lagi memfokuskan kualiti pada kamera dalam Mate Series. Sebelah kamera utama ada 3 kamera - 40MP f/1.6 wide angle, 8MP f/2.4 telephoto dan 40MP f/1.8 ultra wide, dengan tambahan 3D depth sensor. Kesemua lens ni dapat buat kamera Mate 30 Pro menghasilkan kualiti gambar yang sangat cantik. Kamera depan pulak 32MP dan flight depth sensor.

Bateri Huawei Mate 30 Pro sangat besar dengan 4500mAh dan bateri tersebut adalah built in. Juga disediakan teknologi fast charging dan wireless charging. Gambar Tech Radar

Menarik: 21 Laman Media Sosial Paling Popular Pada 2019 Untuk Online Marketing

Kesimpulan

Huawei Mate 30 Pro merupakan smartphone flagship terbaik daripada Huawei yang pernah dilancarkan. Dengan spesifikasi yang lebih hebat daripada Samsung, Apple dan lain-lain.

Tanpa servis daripada Google agak susah untuk mendapat kepuasan pengguna diluar China. Tapi China ni bab bisnes diorang berani kan... Kene ban dengan US pon rilek je tak takut, hebat hebat. Sumber TechNave

Lagi maklumat tambahan

  • Kirin 990 Processor (7nm)
  • 6.53-inch 2400 x 1176 Horizon OLED Display
  • 8GB RAM + 256GB ROM
  • Quad Rear Cameras: 40MP Ultra Wide Cine F1.8 + 40MP SuperSensing Wide F1.6 + 8MP Telephoto F2.4 ( 3X Optical Zoom, 30X Digital Zoom ) + 3D Depth Sensor
  • Front Camera: 32MP F2.0 + 3D Depth Sensor
  • 4500mAh Battery with TUV ( 40W SuperCharge, 27W Wireless SuperCharge )
  • Support Reserve charging
  • IP68, In-Screen Fingerprint, 3D Face Unlock, Side-touch, Acoustic Display
  • Emerald Green, Space Silver, Cosmic Purple, Black, Vegan Leather Forest Green, Vegan Leather Orange
  • Price:€1099~RM5093
  • 5G Price: ‎€1199~RM5557 
Tekan [Home ##home##] untuk kembali ke laman utama. Jangan lupa tinggalkan trace korang, nak walking jap. 

Keyword / Tags:

COMMENTS

BLOGGER: 10
  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Keren, semoga rezekinya lancar, biar kebeli. Aamiin.

    BalasPadam
  3. bila tengok harga maka minda pun terfkir bagaimana saya mampu nak beli hehehe..

    BTW..nice review

    BalasPadam
  4. Design kurang cantik la yang ni XD

    BalasPadam
  5. rege mampu tengok jer ni,, akak pon x berapa kenan dah kat huawei ni haa

    BalasPadam
  6. Wow, lepas beli kapcai sebijik ni

    BalasPadam
  7. saya pakai P20 Mate pun dah seronok dah
    yg latest nih memang lagi gempak

    BalasPadam
  8. Design dia cantik teruk! Features pun banyak best² tapi harga mampu tengok je buat masa ni. huhu..menabung lah macam ni

    BalasPadam
  9. Menarik teruk tapi duitnya tak ada teruk huhuhuhuhu

    BalasPadam

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,6,Bisnes,3,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,1,Disney,1,Event,4,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,9,Google,2,Hanoi,1,Hiburan,11,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,4,Kuantan,3,Malaysia,9,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,3,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,4,Shop,4,Smart-Phone,12,Soal Hati,4,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,4,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone
Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone
Flagship keluaran Huawei terbaik 2019 - Huawei Mate 30 Pro Review - A Must Get Smartphone. Jangan lupa share kepada kawan-kawan dan family korang.
https://1.bp.blogspot.com/--7MyPtfA4Zc/XYV1vXCsB7I/AAAAAAAAL2U/_vkyK5NqzmoskrQfeRgRYgk4M2fX9GUhACNcBGAsYHQ/s320/Template%2BGambar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/--7MyPtfA4Zc/XYV1vXCsB7I/AAAAAAAAL2U/_vkyK5NqzmoskrQfeRgRYgk4M2fX9GUhACNcBGAsYHQ/s72-c/Template%2BGambar.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/09/huawei-mate-30-pro-review-a-must-get-smartphone.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/09/huawei-mate-30-pro-review-a-must-get-smartphone.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy