Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA

A ssalamualaikum hai guyz. Kali ni saya nak share sikit entri yang agak lucu dan pelik. Eh pelik? Aah pelik... Ni sebenarnya pasal mat sal...

Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA
Assalamualaikum hai guyz. Kali ni saya nak share sikit entri yang agak lucu dan pelik. Eh pelik? Aah pelik... Ni sebenarnya pasal mat saleh kat Twitter yang viral tentang video yang dimuat naik menunjukkan video binatang yang digosok-gosok kat kepala dia, yang peliknya binatang tu BURUNG atau ARNAB...

Nitizen mat saleh kelam kabut dalam laman sosial twitter diorang ada yang kata nampak macam burung, ada yang kata nampak macam arnab. So sebenarnya apa??? Apa jawapan dia...

Tu Burung ke Arnab? Menjawab Video Tular di Twitter

Nitizen jadi kelam kabut hanya disebabkan mereka tak dapat teka kalau haiwan dalam video viral adalah burung atau arnab.

Kalian rasa burung atau arnab

Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA

Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA

Setiap tahun mesti ada sesuatu yang jadi giler vilar 

Sebabnya mudah, orang ramai cuma tak dapat decide apa yang diorang nampak. Dulu ada sekali yang famous "baju ni biru hitam, atau putih emas?" Dan ada jugak viral dulu audio yang bunyi "yanny" atau "laurel" dan macam-macam lagi.

Sekarang ni orang ramai konfius dan bertikan lidah samada haiwan yang dalam video tular ni burung atau arnab. Ianya mula viral bila pengguna Imgur bernama Horseonbike muatnaik video seseorang membelai suatu haiwan berbulu (keliru bulu burung atau arnab)


Baca ni jugak : Menara Kedua Tertinggi di Malaysia

Beberapa gelagak nitizen didalam Twitter

Omputih suka mencarut kan.. Huuhu

Sampai tak boleh tidur pon ada hahaha...



Baca ni jugak : Malaysia & Indonesia Menjadi Pusat Pelancong Islam Dunia

Cukup la tu banyak dah

Kelakar tengok gelagat diorang ni

Perkara ni yang buat jadi kekeliruan ialah sesetengah orang membayangkan kedudukan "telinga" seekor arnab atau "paruh" seekor burung. Gambar tersebut sangat mirip dengan lakaran seorang psikologi Joseph Jastrow yang dibuat pada tahun 1899 untuk menjadi demonstrasi kepada bayangan optik illusi tersebut.

Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA

Optik illusi yang buat jadi macam tu

Menurut satu kajian, gambar diatas ditunjuk kepada kanak-kanak semasa bulan April dan mereka cenderung untuk lihat gambar arnab. Tapi bila ditunjuk gambar tersebut sekitar bulan Oktober, mereka lebih nampak gambar itik.

Gambar tu adalah contoh bagaimana kita menunjukkan pengalaman hidup kita secara dalaman dan mengandaikan kepada rangsangan visual yang samar-samar.

Jadi apa haiwan yang dalam video tu?

Ianya seekor burung corvidae atau dari keluarga burung yang termasuk gagak, raven, dan geng-geng burung besar hitam macam tu... Video burung tu ada kat bawah ni.


Siap boleh bercakap inggeris lagi kau. Jangan lupa tulis komen apa yang korang nampak bila pertama kali tengok gambar burung tu. Tekan [Home] untuk kembali ke laman utama.

Kata kunci / Tag untuk post ni :
[Tular] [Twitter] [Fakta]

COMMENTS

BLOGGER: 7
  1. Burung yang boleh bercakap.

    BalasPadam
  2. I know it was a bird. The so-called ears gave it away.
    Too sharp to be a rabbit's ears.

    BalasPadam
  3. Betul- betul boleh buat konfius, cara gambar diambil pun sekilas pandang arnab... Rupanya burung

    BalasPadam
  4. sebenarnye dia seekor burung lah kan? =P

    BalasPadam
  5. Sekali pandang ja dah tau natang tu burung gagak la, telinga arnab takkan nampak keras berkilat macam tu hihi..😅😂

    BalasPadam

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,6,Bisnes,3,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,1,Disney,1,Event,4,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,9,Google,2,Hanoi,1,Hiburan,11,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,4,Kuantan,3,Malaysia,9,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,3,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,4,Shop,4,Smart-Phone,12,Soal Hati,4,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,4,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA
Tu BURUNG ke ARNAB? Menjawab Video Tular di Twitter | FAKTA
https://1.bp.blogspot.com/-KjlE606t1I0/XV6P0XW5fqI/AAAAAAAALV4/jYflUE961P4jB9lTaJtYzCOulqV9_r9rACEwYBhgL/s320/Template%2BGambar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-KjlE606t1I0/XV6P0XW5fqI/AAAAAAAALV4/jYflUE961P4jB9lTaJtYzCOulqV9_r9rACEwYBhgL/s72-c/Template%2BGambar.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/08/tu-burung-ke-arnab-menjawab-video-tular.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/08/tu-burung-ke-arnab-menjawab-video-tular.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy