Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Apa aktiviti korang sempena raya haji tahun ni? Aktiviti saya Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir. Jangan lupa share story ni pada kawan-kawan dan keluarga korang.

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir
Assalamualaikum hai guyz. Selamat hari raya Aidil Adha 2019, Maaf Zahir & Batin. Hari ni saya dengan kawan-kawan buat ikut serta program sembelih kambing.. Pagi tadi selesai solat sunat hari raya, done tangkap gambar ramai-ramai... Ikutkan nak tangkap gambar banyak-banyak, tapi bateri pulak low.

Tak sempat nak cas tulah pasal, duk sibuk main handset malam tadi. Kalau student-student kat Mesir ni memang biasa buat program raya korban beramai-ramai. Hari ni dah ada yang mula sembelih korban, katenya esok majlis besar-besaran. Kiranya hari ni saya kongsi sikit gambar-gambar sebelum majlis korban besar-besaran esok. Sebelum tu nak bagitahu, ni bukan diari ye tapi story...

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019

First day, esok punya event kita story lagi esok

Seawal jam 5 pagi, masjid di kawasan asrama student-student sini dah dikunjungi rakyat tempatan sambil melaungkan takbir dan selawat hari raya. Jam 5 pagi tu bunyi macam awal, tapi sebenarnya takde la awal sangat. Standard waktu orang pergi semayang raya la tu. Sekarang ni subuh masih awal seawal jam 3 pagi...

So, kalau pukul 5 pagi tu matahari dah separuh jalan dah

Jam 5 pagi masjid-masjid dah selawat sambil tunggu orang penuh, sebelum tu nak maklumkan kami semua solat sunat raya kat dataran سوق السيارات "suq sayarat", literally mean pasar kereta. Nak cerita kenapa dinamakan dataran tu macam tu panjang la pulak. Kalau tak silap, google map pon tulis nama macam tu jugak...


Kirenya jam 5 pagi tu makin lama makin penuh la suq sayarat ni. Dalam sejam lepas tu, masjid Sherbini (dalam peta tu) bagi ringkasan solat sunat hari raya dalam 5 minit camtu then solat. Allaaahu akbarrr...

Siap solat, siap khutbah, manusia pon berkeliaran. Masing-masing jumpa kawan, salam, peluk, cium, selfie dan sebagainya. Semua orang buat macam tu tiap-tiap kali raya. Student sini mahupun orang tempatan. Main mercun tengah-tengah orang ramai pon ade jugak humm, kan bahaya.

Sebelum sampai rumah singgah open house dulu

Kadang-kadang ada yang buat open house ala-ala bujang... Masak sama-sama student lepas tu ajak kawan-kawan datang rumah. Budak-budak kat sini banyak bakat terpendam sebenarnya, ada tu yang kalau masak memang kalah chef wan. Memang tiap kali majlis makan ramai-ramai yang jadi buah mulut menu masakan dia tu, memang akan ada chef cemerlang dekat dapur. Dan chef cemerlang ni memang akan jadi rujukan la bila nak buat majlis makan-makan.

Tula pasal bila open house pemilik chef-chef sambilan kat Mesir ni memang akan dapat sambutan hangat la. Yang budak-budak baru nak belajar ke dapur ni biasanya majlis kecilan je, nak kata majlis diorang hambar tu takde la pulak, sebabnya budak-budak sini semua kuat makan hahaaha... Asal ada open house je semua meriah.

Gotong-royong hari raya korban

Gotong-royong hari ni saya fokus kat kambing. Semua proses kambing. Dari siapkan reban diombing (bukan diorang) bawak masuk kambing, bagi makan minum, siapkan tempat sembelih, proses sembelih, lapah, potong daging, timbang dan edar agihan korban. Cumanya gambar proses tu semua tak banyak tangkap gambar, ye la sebab busy kan. Apa pon gambar-gambar yang lain banyak lagi...

Ni ada gambar masa jalan-jalan tengok unta untuk sembelih esok. Gambar semua yang saya tangkap ada tempel kat bawah. Niceeee...
[next]

Gambar unta dengan kambing

Ada gambar yang waktu malam, lighting tak berapa waktu malam. Nak edit semula macam malas pulak. Kalau buruk tu sory ya...

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir
[next]

Lapar pulak tengah malam

Tukar shif jap pergi cari makanan. Malam raya makan crepe haaaa...

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir
[next]

Pagi raya siang hari

Seluas-luas suq sayarat ni penuh dengan manusia. Tapi takde la seramai macam kat padang Arafah kan... Dengar berita kat padang Arafah ribut semalam, betol ke???

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir
[next]

Next, masa dengan kambing pulak

Ni antara gambar yang sempat tangkap pada awal pagi, sebelum mula sembelih, dan seterusnya sampai zohor. Sebelum last tu saya dah takde, sebab balik rumah penat sangat haha...

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir

Sekian, kambing putih ni yang last ke 41 ekor. Esok nak cuba tangkap gambar banyak-banyak bagi penuh muka saya dalam blog ni hahaha...

Ni bukan diari, ni story

Alang-alang sebelum balik Malaysia

Saya nak tinggalkan seberapa banyak kenangan yang saya boleh tengok semula jejak-jejak masa kat Mesir ni kan. Tak kisah la gambar buruk asalkan ada. Tempat tersungkur lagikan diingat, inikan tempat belajar dah macam rumah kedua. Dah balik nanti mesti rindu.

Next time nak tulis pasal jalan-jalan kat Mesir pulak. Sekian story saya untuk raya haji pertama. Esok ada story lagi... Sory la ye letak muka sendiri besar-besar pulak dalam ni.

Tekan [Home ##home##] untuk kembali ke laman utama. Jangan lupa tinggal trace korang nanti saya walking-walking kesana.

Kata kunci / Tag untuk post ni :
[Galleri] [Mesir] [Event] [Gaya Hidup] [Hiburan]

COMMENTS

BLOGGER: 15
  1. Alhamdulilah..
    Meriahnya suasana kurban di sana. Dan yang bestnya ada unta..
    Moga ibdah kurbannya di berkati Allah ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyalLah, ameeen.. Semoga ibadah korban kita semua diterima..

      Padam
  2. SALAM AIDIL ASHA MERIAH SUASANA BERKORBAN DI SANA ALHAMDULILLAH

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, masing2 cuba wujudkan suasana tanah air..

      Padam
  3. Balasan
    1. Salam Aidil Adha juga untuk Warisan Petani, كل عام وأنتم بخير

      Padam
  4. Balasan
    1. kasar siket, urat2 die pon kasar... rebus pon lame dalam 3 jam jugak. jarang2 makan boleh la mencuba.. harga pon mahal lagi dari lembu.

      Padam
  5. Tumpang seronok tengok pengalaman orang :-)
    Meriahnya suasana di pagi raya banyak betul haiwan korbannya.
    Kat kampung Mrs. A 5 ekor lembu korban alhamdulillah semoga ibadah korban kita semua diterima olehNYA.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah meriah sangat. Insya Allah, ameen semoga korban kita diterima...

      Padam
  6. salam aidil adha dari kedah ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Aidil Adha juga dari perantaun. Terima kasih sudi singgah sini...

      Padam
  7. Seronok Dan hubungan lebih rapt dgn Ada ya going toying mcm.ni kn

    BalasPadam
  8. Seronoknya jadi pelajar Mesir, meriah betul aktiviti korban di sana...jam 5 pagi tu dah cerah sangat ye...hehe satu kenangan yg perlu dipahatkan disini...at least kami di Malaysia boleh baca coretan pengalaman orang Mesir beraya hari korban.

    BalasPadam
  9. Meriah samvbutannya walaupun di perantauan :)

    BalasPadam

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,6,Bisnes,3,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,1,Disney,1,Event,4,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,9,Google,2,Hanoi,1,Hiburan,11,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,4,Kuantan,3,Malaysia,9,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,3,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,4,Shop,4,Smart-Phone,12,Soal Hati,4,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,4,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir
Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir
Apa aktiviti korang sempena raya haji tahun ni? Aktiviti saya Gotong-Royong Majlis Korban Hari Raya Aidil Adha 2019 - Pelajar Mesir. Jangan lupa share story ni pada kawan-kawan dan keluarga korang.
https://1.bp.blogspot.com/-MbWmGNQZ-2M/XU-6K1_XpQI/AAAAAAAALDI/TPMCiDsBEjQ2X5D-1atPW6dO_OVaBkbwQCLcBGAs/s320/Template%2BGambar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-MbWmGNQZ-2M/XU-6K1_XpQI/AAAAAAAALDI/TPMCiDsBEjQ2X5D-1atPW6dO_OVaBkbwQCLcBGAs/s72-c/Template%2BGambar.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/08/gotong-royong-majlis-korban-hari-raya.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/08/gotong-royong-majlis-korban-hari-raya.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy