Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI

Apa sebenarnya yang berlaku? Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI. Jangan lupa share kepada kawan-kawan dan keluarga yang selalu update gambar di Instagram dan chatting di WhatsApp.

Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI
Assalamualaikum & hai kawan-kawan. Ada dengar tak desas-desus tentang Facebook nak buat pengubahsuaian yang agak gempak untuk syarikat diorang... Saya dengar Facebook nak rename apps yang diorang beli tu. Betul ke???

Facebook merupakan syarikat induk yang memiliki kedua-dua aplikasi Instagram dan WhatsApp, baru-baru ni telah mengeluarkan kenyataan untuk meletakkan nama 'Facebook' pada nama kedua apps tersebut. Pada pendapat saya, fb ni macam seolah-olah nak marking teritory diorang pulak... Pendapat saya je la, saya komen je bukan pandai buat apps pon haha...

Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram

Pengaruh kedua aplikasi tersebut sangat besar di dunia media sosial

WhatsApp dan Instagram adalah dua aplikasi yang sangat popular di Google Play Store dan App Store, dan nama dua apps ni memang tak asing oleh pengguna smart-phone, dan boleh dikatakan hampir semua orang guna dua benda ni dalam kehidupan seharian.

Lebih-lebih lagi golongan belia kita.

Apapun, sekarang Facebook akan tukar nama WhatsApp dan Instagram tak lama lagi. Pengguna ada yang saspen dan cemas, bagaimanapun Facebook telah menyatakan bahawa mereka akan meletakkan nama 'Facebook' dalam nama WhatsApp dan Instagram. Maksudnya, WhatsApp tak lama lagi akan dipanggil 'Whatsapp from Facebook' dan Instagram pulak akan dipanggil 'Instagram from Facebook'.

Ubahsuai nama tu pertama kali dilaporkan oleh The Information disusuli pelbagai media dan platfom lain, dan Facebook sendiri sudah pun mengakui perkara ni. Pengguna media sosial tersebut merasa bimbang akan perubahan bombastik tersebut, namun mereka dinasihatkan bahawa perubahan tersebut tidak mendatangkan kesan sampingan bagaimana aplikasi tersebut berfungsi.

Selain cuma nama mereka yang berubah, tiada apa yang akan mengganggu sistem aplikasi tersebut.

Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI
Pengguna mengutarakan rasa cemas mereka

Ada yang bersuara :"Kami mahukan penjelasan tentang servis dan produk yang merupakan sebahagian daripada Facebook"

Title baru WhatsApp dan Instagram itu akan mucul dalam senarai aplikasi di Google Play Store dan App Store begitu jugak akan tertulis pada apps tu sendiri... Korang tunggu jela kemunculan depa ye. Bila kemunculan nama baru diorang tu masih lagi tak tahu.

Pengguna servis media sosial ni rata-rata menunjukkan rasa tak puas hati dengan apa yang Facebook buat ni, rata-rata mereka meluahkan perasaan tersebut di laman twitter dan sebagainya.

Salah sorang dari mereka cakap "Aku harap ni semua prank semata-mata", sedang yang lain pulak tulis "Aku rasa ni satu langkah bisnes yang teruk...", lagi pulak ada yang bersuara "Ni seolah-olah satu langkah tempang untuk Facebook untuk mengingatkan orang ramai untuk jangan menggunakan Facebook...." dan macam-macam lagi la mat saleh komen.

Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI
Co-founder WhatsApp berasa menyesal

Syarikat gah Facebook ni throwback, telah beli Instagram pada tahun 2012 dan jugak membeli WhatsApp pada tahun 2014.

Mula-mula Facebook ambil alih Whatsapp, Jan Koum, co-founder Whatsapp bagitahu "Kami sangat seronok dan berbesar hati kerana dapat menjadi rakan kongsi dengan Mark dan Facebook dan dapat meneruskan menghasilkan produk dan servis kepada semua orang di seluruh dunia"

Walau bagaimanapun, hubungan Mr Koum dengan Facebook sekarang tak seindah dulu, sekarang selepas pendedahan bahawa WhatsApp tak lama lagi akan mula keluarkan iklan ads. Langkah tersebut sangat kontroversi kerana ia bercanggah dengan keinginan Mr Koum dan co-founder beliau Brian Acton.

Mr Acton dan Mr Koum telah keluar dari firma gergasi tersebut pada tahun lepas, selepas menerima berita tentang Facebook merancang untuk monetise aplikasi tersebut dengan menjual servis kepada bisnes dan penyiar iklan. Acton bagitahu dia terpaksa keluar kerana Mark Zuckerberg tergesa-gesa sangat nak buat profit daripada aplikasi tersebut dan membuatnya rasa 'tak senang hati'...

Apa pendapat korang pasal ni?

Jadi, korang sebagai pengguna Instagram dan WhatsApp agak-agak apa yang Facebook buat ni bagus ke tak? Jangan lupa tinggalkan komen dan pendapat korang pulak di bawah...

Kata Kunci / Tag tentang artikel ini:
[Instagram] [Facebook] [WhatsApp] [Teknologi] [Gaya Hidup] [Bisnes]

Sumber : Mirror Tekan [Home ##home##] untuk kembali ke laman utama.

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. Sebagai pengguna kita akan terus guna apa jua yang ada di media sosial ni. Cabang mana pun ia, gunakan sebaiknya untuk kebaika . Kannnn?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yupp betol tu, sentiasa berfikiran positif... Gunakan kearah kebaikan, dan jangan gunakan media ni semua untuk perkara yg sebaliknya. Terima kasih sudi singgah sini.

      Padam
  2. Sudah namanya kapitalis, segala-galanya adalah tentang wang berbilion.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah kan... betol jugak tu, mana ada peluang yang diorang nampak boleh buat keuntungan mesti akan tolak semua orang yang menghalang dia. Ni bisnes tak ingat dunia ni haha..

      Padam

Nama

Agama,2,Agong,1,Android,1,Anime,1,Artikel,2,Berita,5,Bisnes,3,Blog Tips,1,Event,1,Facebook,2,Fakta,3,Food,1,Galleri,4,Gaya Hidup,7,Google,1,Hiburan,7,Hubungan Diplomatik,1,Indonesia,1,Instagram,3,Istana Negara,1,Kesihatan,3,Kuantan,1,Malaysia,4,Marvel,1,Mercu Tanda,1,Mesir,1,Movie,2,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,3,Photoshop,1,Samsung,2,Selebriti,1,Shop,1,Smart-Phone,5,Soal Hati,1,Teknologi,4,Telegram,1,Travel,3,Trivia,1,Tun Mahathir,1,Turki,1,Tutorial,5,Twitter,1,WhatsApp,3,Woman,2,YouTube,1,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI
Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI
Apa sebenarnya yang berlaku? Facebook akan tukar nama aplikasi Whatsapp & Instagram | TEKNOLOGI. Jangan lupa share kepada kawan-kawan dan keluarga yang selalu update gambar di Instagram dan chatting di WhatsApp.
https://1.bp.blogspot.com/-fkFEcPrHBYU/XUwT-zM81xI/AAAAAAAAK-E/iuNYO8L2CxQjadDbmysUQHWToYCA4dFdACPcBGAYYCw/s320/Template%2BGambar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-fkFEcPrHBYU/XUwT-zM81xI/AAAAAAAAK-E/iuNYO8L2CxQjadDbmysUQHWToYCA4dFdACPcBGAYYCw/s72-c/Template%2BGambar.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/08/facebook-akan-tukar-nama-aplikasi.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/08/facebook-akan-tukar-nama-aplikasi.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy