Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy | BERITA

Tekan di sini untuk baca berita tentang Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy Loong | BERITA. Jangan lupa share kepada kawan-kawan dan keluarga.

Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy Loong | BERITA

Facebook Tular Penghinaan Agama Islam

Warga net masing-masing berang dengan tindakan yang dibuat tersebut

Baru-baru ni tular kes tentang seorang pengguna facebook bernama Wendy Loong (nama di facebook) menghina agama Islam dengan posting di secret group bernama "Kiub Batu Itu Berhala", mengguna karikatur seolah-olah menggambarkan Allah sebagai khinzir bersama Nabi Muhammad melakukan hubungan yang tak senonoh. 

Saya tak selesa nak cerita detail-detail pasal ni 

Yelah sebab hinaan tu rasa macam kena pada diri kita sendiri kan, kita semua tahu perbuatan melakarkan karikatur macam tu merupakan sebuah penghinaan yang teramat sangat. 

Posting tersebut di screen shot dan dikongsi oleh beberapa orang yang ada dalam group tu ke group luar. Kemudian, apa lagi semua marah dan mula tinggal tag #pdrm dan minta polis ambil tindakan dalam ruang komen post screen shot tadi. 

Selain di Fb, beberapa individu telah mengumpul bukti dan membuat laporan ke pejabat polis tentang penghinaan agama Islam tersebut. Dan sekarang ni polis pon dah ambil tindakan dan tengah cari indentiti sebenar orang yang bernama Wendy Loong ni. 

Dibawah ada nukilan dari BH Online tentang isu ni. 

Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy Loong | BERITA
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima 483 laporan setakat hari ini berhubung kenyataan berbentuk penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW oleh pemilik akaun Wendy Loong di Facebook.

Ketua Komunikasi Korporat PDRM, Datuk Asmawati Ahmad, berkata kenyataan berbentuk penghinaan dibuat pemilik akaun itu di Facebook - Kiub Batu Itu Berhala, yang dianggotai kumpulan tertutup. Baca penuh artikel ni di BH Online 

Sebelah kanan screen shot group tersebut.

Bawah ni pulak dari Harakah Daily 

KOTA BHARU: Kerajaan diharap tidak berdiam diri terhadap pihak yang berterusan menghina Rasulullah SAW. Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan Ustaz Mohd Hushaimi Hussian berkata, sikap membisu kerajaan sekarang menggalakkan lagi pihak tidak bertanggungjawab menghina Islam.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas membuat laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook bernama Wendy Loong.

Wendy yang menggunakan fb atas nama Kiub Batu Itu Berhala dikatakan menghina Nabi Muhammad SAW. Laporan polis itu dibuat Ketua Penerangan Pemuda PAS Kota Bharu  Muhammad Aminuddin Bunyamin. Baca penuh artikel ni di Harakah Daily 

Ni pulak tambahan dari saya 

Kalau korang jumpa posting di media sosial (fb, twitter, instagram, dll) tentang penghinaan agama Islam macam ni, korang boleh terus mention page PDRM atau mana-mana page yang berkuasa boleh diambil tindakan. 

Dan lepas korang mention tu, jangan lupa screen shot sebagai bukti kalau nak bawak jumpa polis. Simpan gambar posting tu dan link dia sekali. Lepas tu korang boleh report post tu. Kalau report ke fb, nanti tuan post tu akan diblock dari menggunakan fb. Macam tu jugak la dengan media lain twitter, instagram dan sebagainya. 

Tapi ofkos la fb akan block dalam beberapa waktu je. Sebab tu korang kene report polis jugak. Cuma kalau ramai yang report dalam sehari, ada kemungkinan akaun tuan yang post tu tak boleh pakai terus. Bukan apa, sebab saya pon pernah kena dulu macam ni hahaah. 

Fb akan detect kalau akaun tu akaun palsu dia akan block email akaun tu. So report polis penting, report terus ke fb pon penting. 

Kat bawah ni ade screen shot dari komen-komen di post fb yang di share tu. 


Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy Loong | BERITA

Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy Loong | BERITA

Tekan [Home ##home##] untuk kembali ke laman utama. 

COMMENTS

BLOGGER: 2

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,6,Bisnes,3,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,1,Disney,1,Event,4,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,9,Google,2,Hanoi,1,Hiburan,11,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,4,Kuantan,3,Malaysia,9,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,3,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,4,Shop,4,Smart-Phone,12,Soal Hati,4,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,4,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy | BERITA
Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy | BERITA
Tekan di sini untuk baca berita tentang Facebook Tular Penghinaan Agama Islam Oleh Wendy Loong | BERITA. Jangan lupa share kepada kawan-kawan dan keluarga.
https://1.bp.blogspot.com/-lsOEmb1tWYE/XTwAtFx22MI/AAAAAAAAK28/cftYdYQeErsJhDVaaUV5WfITAhPwxG75ACLcBGAs/s320/Template%2BGambar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-lsOEmb1tWYE/XTwAtFx22MI/AAAAAAAAK28/cftYdYQeErsJhDVaaUV5WfITAhPwxG75ACLcBGAs/s72-c/Template%2BGambar.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/07/facebook-tular-penghinaan-agama-islam.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/07/facebook-tular-penghinaan-agama-islam.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy