Senang Je Nak Tulis Tulisan Jawi Di Dalam Smart-Phone

Cara yang aku gunakan untuk dapatkan tulisan Jawi dalam smart-phone. Follow blog ni kalau korang nak tengok artikel menarik yang lain.

Senang Je Nak Tulis Tulisan Jawi Di Dalam Smart-Phone

Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone

TULISAN JAWI DALAM SMART-PHONE [ Macam Ni Rupanya... ]

Assalamualaikum Wbt
Salam bertemu kembali di Anwar Zakuwan .Com.

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke laman yang tak seberapa ni. Entri kali ni adalah sebuah tutorial untuk korang yang nak tahu cara-cara bagaimana aku menulis tulisan jawi dalam smartphone.

Aku tak pernah lagi buat tutorial pasal apps dalam Google Play, so kalau ada yang terkurang ke tolong respon semula kat komen ye. Aku taknak lah tutorial ni ada yang tak lengkap ke, buat orang pening ke kan.. Kalau ade terkurang lebih mintak bagitahu kat komen ye... 

Tanpa membuang masa, aku persembahkan ;

Bagaimana nak dapatkan Keyboard Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone adalah seperti berikut 

Aku tak tahu la kalau korang berminat atau tak dengan tulisan jawi ni. Tapi dari sudut peribadi aku sendiri la, aku suka guna tulisan jawi... Bagi aku tulisan jawi ni ada budaya dan sifat keperibadian dan jati diri yang unik.


Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone
Sumber : Lobakmerah.com
Masa sekolah menengah dulu aku pernah dapat surat cinta dalam tulisan jawi, melting habis mase tu. Siap ade khat lawa lagi huhuhu.. Tapi jodoh takde, so korang rilek lah. Hahahaha.

Sebenarnya sebab aku buat tutorial ni 

Sebab semalam aku ada terbaca satu blog pasal isu semasa tentang Negeri Pahang yang mengambil langkah menghidupkan budaya tulisan jawi di Negeri Pahang. Dan di Kuantan dah ada signboard jalan raya yang menggunakan tulisan jawi. 

Jadi aku pon terfikir la, ada bagus nya kalau aku kongsikan dengan orang ramai cara nak tulis jawi dalam smart-phone.


Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone
Sumber : Wanrosdy.com
Tulisan jawi yang aku guna dalam smart-phone sebenarnya adalah apps SwiftKey Keyboard yang aku download dalam Play Store dulu. 

Lama dah masa awal-awal aku pakai android dulu, dalam 5 tahun jugak la. Semenjak daripada tu, memang aku jadi kekok kalau pakai keyboard lain... 

Lagi-lagi kalau aku pakai phone kawan aku, lepas tu keyboard die pulak lain.. Segala shortcut, symbol ke emoji semua jadi lain. 

Oleh sebab itu, aku pon teruskan menggunakan apps SwiftKey ni. Dan kalau korang ada masalah yang sama macam aku, aku sarankan korang guna jugak apps ni. Tak rugi pon jangan risau. Cara nak pakai tulisan jawi dalam SwiftKey Keyboard ni senang je, kat bawah ni aku tunjuk cara-cara nak cari keyboard jawi ni. Jom kita mula sekarang.

Tanpa membuang masa, jom kita mula

  • [message]
    • Langkah yang pertama:
      • 1. Tekan [Button Ni ##download##] untuk download keyboard ni. Noted : kalau terkeluar Bahasa Arab tu mintak maaf eah, jangan terkejut pulak. Tekan je simbol Google Play atau Apple Store nanti akan redirect ke tempat download masing-masing la. Kalau tak dapat nak download bagitahu kat komen ye. Nanti aku tolong la mana yang mampu.
Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone

Install macam biasa je taw. Lepas install tu nanti dia akan suruh guna SwiftKey Keyboard instead of guna default keyboard dalam phone korang. Yang tu depend atas jenis phone korang la pulak, pergi kat setting... Lepas tu tekan Language & input... Lepas tu tekan Keyboard & input, then pilih SwiftKey Keyboard... Lebih kurang camtu la..

Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone

Next Step...

2. Dah siap download dah siap install semua korang akan nampak apps tu macam gambar kat sebelah ni. Kat sini home apps tu la.. 
Korang boleh tengok status penggunaan keyboard korang kat sini.

Seterusnya...

3. Korang tekan Language yang sebelah atas kiri tu, lepas tu scroll bawah-bawah sampai jumpa Bahasa Melayu - Tulisan Jawi (جاوي). 

Tekan kat situ nanti dia akan download kan keyboard Jawi korang. Mudah sangat kan... 
Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone

Next Step...

4. Dah siap download keyboard Jawi tu, korang akan nampak macam gambar kat sebelah ni. Dah siap download dah boleh terus pakai terus. Cara nak tukar keyboard ke bahasa lain cuma slide space kat keyboard. Kalau ada banyak bahasa, banyak kali la kene slide-slide ke tepi. 

Senang je kan. Macam tu je cara dia, kalau nak tengok video kat youtube pon boleh. Saya ada letak video saya kat youtube kat bawah ni ye.

Kalau susah nak paham aku ringkaskan tutorial ni dalam channel Youtube aku. Jemput-jemput la tengok nak tambah viewer, kalau tak keberatan jangan lupa tekan like dan subscribe channel aku. 

Tengkiu guyz... 

Tekan je play kat bawah.. Aku dah letak slot video khas buat korang haha..



Jadi soalan dia; 

Kenapa aku tak boleh pakai apps selain SwiftKey Keyboard ni?

Sebabnya banyak kelebihan yang apps ni ada. Ada banyak sebab yang buat aku stay pakai apps ni. Yang aku paling suka sekali ialah keyboard ni boleh save word yang aku selalu pakai masa buat kerja, ayat-ayat short-form ke semua boleh save. 
Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone

Lepas tu; 

Apps ni boleh syncronize dengan akaun aku, ni yang paling penting bagi aku. 

Contoh kalau ada tukar phone baru ke esok, aku boleh download semula apps ni lepas tu semua keyword prediction yang aku biasa pakai tiap-tiap hari akan ada semula. 

Kalau korang kerja marketing, memang akan paham macam mana nak cari semula copywriting banyak-banyak tu semua. Belum dengan hal yang nak kene reply pm customer sorang-sorang lagi, nak jawab soalan yang sama tiap-tiap hari... 

Ayat-ayat marketing tu semua aku tak save manual, apps ni kalau dah banyak kali korang taip dia akan terus auto save. Korang tak payah la buat kerja banyak kali. So, aku cadang kan apps ni adalah apps yang terbaik untuk korang yang sama macam aku...
Tulisan Jawi Dalam Smart-Phone

Tu antara sebab utama la aku terus pakai apps ni, selain tu macam biase la 

Ada auto-correct so korang memang takkan pernah typo lagi la lepas tu. Auto-correct pon kadang-kadang boleh tolong baiki emoji yang tersilap taw.. Haha

Lagi selain tu 

Suggestion word macam biase.. Aku rasa banyak dah keyboard yang macam ni. Lepas tu, emoji suggestion biasa akan suggest kalau korang taip perkataan Bahasa Inggeris, theme design layout, word flow... Yang lain-lain tu semua dah ada dalam kebanyakan keyboard. 

Yang tadi tu korang boleh tengok dekat Typing macam gambar sebelah ni.. 

Okeh guyz. Takde ape dah aku rase nak sampaikan lagi. 

Apps ni memang akan selalu update features yang terbaru. Kalau ada update akan datang mungkin akan ada kekurangan maklumat kat dalam artikel blog ni. Kalau korang berminat nak tengok artikel lain boleh tekan [Home ##home##] ye. Jangan lupa follow dan share blog ni. 

Sampai bertemu kembali. Bye.

COMMENTS

BLOGGER: 3
  1. https://2.bp.blogspot.com/-GrBhjaOeE2k/XK5LAD5eOLI/AAAAAAAAJiM/a2TpL2KaqbQIqi5tJX_JXVdgzukrbjKTwCLcBGAs/s1600/white-1714170_1920.jpg

    BalasPadam
  2. Baru tahu ada aplikasi jawi juga

    Tq AZ share.

    Siap ada video lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah memang ade... sama-sama nti datang lagi ye.

      Padam

Nama

Agama,2,Agong,1,Android,1,Anime,1,Artikel,2,Berita,5,Bisnes,3,Blog Tips,1,Event,1,Facebook,2,Fakta,3,Food,1,Galleri,4,Gaya Hidup,7,Google,1,Hiburan,7,Hubungan Diplomatik,1,Indonesia,1,Instagram,3,Istana Negara,1,Kesihatan,3,Kuantan,1,Malaysia,4,Marvel,1,Mercu Tanda,1,Mesir,1,Movie,2,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,3,Photoshop,1,Samsung,2,Selebriti,1,Shop,1,Smart-Phone,5,Soal Hati,1,Teknologi,4,Telegram,1,Travel,3,Trivia,1,Tun Mahathir,1,Turki,1,Tutorial,5,Twitter,1,WhatsApp,3,Woman,2,YouTube,1,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Senang Je Nak Tulis Tulisan Jawi Di Dalam Smart-Phone
Senang Je Nak Tulis Tulisan Jawi Di Dalam Smart-Phone
Cara yang aku gunakan untuk dapatkan tulisan Jawi dalam smart-phone. Follow blog ni kalau korang nak tengok artikel menarik yang lain.
https://1.bp.blogspot.com/-sh4SzCkRZyE/XToqYs8cQpI/AAAAAAAAK1A/8m-yIW8jYZoyJieAC_If_ds0OsCFT52rQCLcBGAs/s320/Template%2BGambar.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-sh4SzCkRZyE/XToqYs8cQpI/AAAAAAAAK1A/8m-yIW8jYZoyJieAC_If_ds0OsCFT52rQCLcBGAs/s72-c/Template%2BGambar.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/04/tulisan-jawi-dalam-smart-phone-begini.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/04/tulisan-jawi-dalam-smart-phone-begini.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy