Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Tekan di sini untuk lihat gallery Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends. Jangan lupa share kepada kawan-kawan.


Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends


Salam guys, entri kali ni saya nak kongsikan sedikit pengalaman berbasikal dari bandar Kaherah ke Montazah di Iskandariah (Alexandria). Pengalaman ni dah 3 tahun lepas cuma baru nak artikel kan semula. Korang enjoy la ye diari ni hehe... 

Expidisi kali ni membawa saya dan kawan saya Dinie yang merupakan free-lance-photographer, kami juga merupakan student di Mesir. Jadinya alang-alang dah ada kat oversea apa lagi sahut lah peluang mengembara… 

Kene pulak tarikh tu hari Easter Egg

Di sebalik idea berbasikal jauh-jauh ni, sebenarnya kebetulan hari pengembaraan ini adalah hari perayaan Kristian di sini. Kene pulak tarikh tu hari Easter Egg atau kat sini di panggil Sham El-Naseem. Jadi dengan spontan malam tu kami plan nak jalan-jalan ke Alex. Lepas subuh esoknya kami bertolak. 

Barang-barang semua dah ready... Pinjam basikal kawan, kasut pinjam, power bank siap charge semalaman, camera, duit belanje... Siap!

Plan tu sebenarnya lepas subuh nak terus gerak, tapi entah macam mana punya siap dalam pukul 7 jugak la mase tu, mase tu musim panas so subuh awal giler. Dalam pukol 7 tu matahari dah tinggi kira dah lewat jugak la. Kira-kira dalam tengah hari jugak la sampai ke Alex masa tu. Kami siap sarapan makan sandwich tokmiah beli tepi jalan, makan laju-laju berbekal air mineral beli kat kedai runcit. Warmup slow-slow kayuh basikal ke Metro stesen keretapi laju terdekat. 

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With FriendsHaah naik keretapi dulu... Basikal bawak masuk je dalam tu, orang x ramai sgt waktu tu so takde masalah sangat la. Naik metro sampai la ke tempat keretapi besar nak pergi perjalanan jauh dalam 3 ke 4 jam (kalau tak silap). Metro tu keretapi dalam bandar je, tempat keretapi besar ni untuk perjalanan ke luar Kaherah je. Kalau budak-budak Malaysia kat sini ada yang panggil keretapi ayam (menurut beberapa kawan) sebab keadaan dia sama macam keretapi India penumpang akan bawak barangan dari pasar basah.. Ada yang bawak ayam, kambing, guni sayur.. Macam-macam ada… 

Tapi untuk permulaan ni kami tak naik yang ayam tu, kami naik yang mahal siket. Naik keretapi baru jadi tiket dia pon mahal la siket… Sebab terlepas keretapi yang murah tu la lewat sangat sampai pagi tu, terpaksa la naik yang lain. Mulanya planning nak naik yang murah masa pergi, then naik yang mahal masa balik. Tapi takpe lah layan je la. Tiket Dinie belanje masa tu hahaha... 

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Masa yang ditunggu-tunggu dah sampai, selepas 4 jam lepak dalam keretapi kami turun di stesen keratapi Alex. Sekarang menuju ke Montaza dengan berbasikal sejauh 30km (kalau tak silap) Kami sampai dalam tengah hari camtu so kami berkayuh ke kedai makan jap cari lunch. Nak cari kedai makan tu pon agak berpusing-pusing jugak la. Sebabnya nak cari kedai sandwich tokmiah tapi tak jumpa, almaklum lah tempat orang tak biasa sangat. 

Sambil pusing-pusing tu kami marking masjid tempat nak solat sume. Last sekali kami decide makan nasik ayam je la... Ada satu je kedai kecik masa tu yang dah bukak, ayam masywi pon layan lah. Takde la mahal sangat kedai tu, standart harga kedai-kedai lain. Dari tadi duk kira mahal la murah la kan... Ofkos la kami student mesti la kedekut hahaha.. 

Jemput tonton ucapan makan tengah hari dari Mr Dinie


Dah siap makan kami sambung lagi perkayuhan kami sepanjang tepi laut, sebelah kami laut Mediteranian, airnya biru angin bertiup kuat orang lalu-lalang, ombak menghempas pantai dan ramai couple acah-acah sweet dating tepi pantai. Budak-budak Malaysia tak ramai pulak kat sini, takde visa la tu nak jalan-jalan... Sambil berbasikal kami tangkap-tangkap gambar buat nostalgia jap. Nak lepak lama-lama tepi laut tak boleh sebab takut kawasan Montazah tu tutup petang sangat sampai, so kami teruskan perjalanan. 

Sepanjang persisiran laut memang banyak tangkap gambar. Saya letak gambar je la bawah ni ye, korang takyah la nak kene bace panjang-panjang kan. 

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Depan sikit ada masjid

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Laut Mediteranian

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Air pasang pagi surut pukul 5

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Never Boring

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Mr Dinie Zuhairie

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Local Here

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Statue Of Something

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Again The Statue

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends

Tekan next kalau nak sambung…

[next]

Amacam? Teringin nak datang sini tak? Okey semua diminta bertenang. Malas nak baiki tone gambar. Saya bagi yang ori je la...  Nak sambung kayuh basikal semula ni, jom… 

Terus je berbasikal tepi laut ni dalam 9km (lebih kurang) kami sampai ke Montazah. Kawasan nak masuk Montazah masa tu jem teruk. Ingatkan ada polis buat roadblock, kami dah ready passport dah takut polis nak check. Rupa-rupanya bukan roadblock, pintu masuk Montazah tu yang jem, kereta bersusun beratur nak masuk rupanya. Nasib baik kami naik basikal… Cilok-cilok sebelah kereta, cepat-cepat beli tiket nak masuk tu terus kayuh ke dalam. Alhamdulillah selamat tiba… 

Polis yang jaga pintu tu pon baik la pulak, mungkin sebab orang asing macam kami jarang nak datang kawasan tu kot. So masuk la kami dengan selamba kayuh basikal tepi-tepi orang arab tengah berpiknik. Montazah ni kawasan berbukit tinggi sebelah laut, so ade tempat-tempat tinggi dalam kawasan ni yang boleh Nampak laut dari atas, serius cantik

Paling syok sekali istana King Farouk yang menghadap laut, kami lalu depan pagar je la ada pengawal situ tak bagi masuk. 


Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
You're Saying???

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Its Us

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Very Beautiful

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Montazah Is Facing To Mediteranian Sea

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Very Crowded


Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Of Course Its A Tree

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
My Ride

Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Air Pancut Tengah Jalan




Banyak lagi kalau ikutkan nak tunjuk, tapi cukup la yang ni dulu. Cuti pon dah nak habis, doakan saya last sem kali ni. Semoga tahun terakhir di sini banyak dapat jalan-jalan lagi hehe...

Jika anda berminat untuk terbang ke Mesir, book tiket anda bersama Qatar Airways, tekan gambar kapal terbang atau dengan Etihad Airways, gambar Tajmahal tu, sementara tengah ada diskaun! Kalau nak saya jadi tour guide pon boleh sementara saya ada kat Mesir lagi. 





Tekan [Home ##home##] untuk kembali ke laman utama

COMMENTS

BLOGGER: 3
  1. Travel ni kat Mesir ke??

    BalasPadam
  2. Wow mrnatiknya.. tentu best Kan.. jauh oerjalanan luas pandangan

    BalasPadam

/fa-instagram/ Recent Instagram Post

Nama

Agama,3,Agong,5,Android,5,Anime,1,Artikel,2,Berita,6,Bisnes,3,Blog Tips,3,Bola Sepak,1,Cari Jodoh,1,Disney,1,Event,4,Facebook,6,Fakta,8,Food,1,Frozen,1,Galleri,9,Game,1,Gaya Hidup,9,Google,2,Hanoi,1,Hiburan,11,Horror,2,Huawei,2,Hubungan Diplomatik,2,Indonesia,2,Instagram,5,IOS,3,Istana Negara,2,Johor,2,Kedah,1,Kelantan,1,Kesihatan,4,Kuantan,3,Malaysia,9,Marvel,1,Mercu Tanda,4,Mesir,1,Movie,5,Mufti Pahang,1,Muzik,2,Pelancongan,4,Penceraian,2,Perkahwinan,3,Photoshop,3,Premiere,1,Raja Permaisuri,2,Sahabat,1,Samsung,3,Selebriti,4,Shop,4,Smart-Phone,12,Soal Hati,4,Spotify,1,Sukan,1,Sultan Kelantan,1,Teknologi,11,Telegram,1,Travel,4,Trivia,1,Tular,4,Tun Mahathir,2,Turki,1,Tutorial,6,Twitter,4,Vietnam,1,WhatsApp,4,Woman,4,YouTube,3,
ltr
item
Anwar Zakuwan .Com: Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends
Tekan di sini untuk lihat gallery Cycling To Montazah Aexandria, Egypt With Friends. Jangan lupa share kepada kawan-kawan.
https://2.bp.blogspot.com/-VSLFMOa46E8/XFgPgVFparI/AAAAAAAAIuc/EOPmJMEKVg4CT4lu8XysCmYx-VtyW3J8wCEwYBhgL/s400/IMG_20170417_064224.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-VSLFMOa46E8/XFgPgVFparI/AAAAAAAAIuc/EOPmJMEKVg4CT4lu8XysCmYx-VtyW3J8wCEwYBhgL/s72-c/IMG_20170417_064224.jpg
Anwar Zakuwan .Com
https://www.anwarzakuwan.com/2019/02/cycling-to-montazah-alexandria.html
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/
https://www.anwarzakuwan.com/2019/02/cycling-to-montazah-alexandria.html
true
6411884237974842672
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy